Barcodes scanners 
en printers

Barcode scanners

In hoofdlijn  zijn er twee type barcodes, namelijk linearie of 1D genoemd, ook wel de streepjescode. Het andere type is de 2D barocde, herkenbaar aan de vierkante blokjes. Dit betekent dat je dus of een 1D of een 2D barcode wilt gaan scannen. Je kunt er dan ook voor kiezen om een barcode scanner aan te schaffen die alleen 1D kan scannen of eentje die zowel 1D als 2D barcodes kan scannen

Net als bij een auto heb je ook bij barcode scanners verschillende types en modellen met ieder zijn eigen toepassing.

One size does not fit all. Een standaard type barcode scanner aanraden die altijd past is onmogelijk. Het hangt helemaal af van wat je ermee wil gaan doen. Standaard handscanners die je aansluit op een computer/laptop of wil je een handheld scanner. Deze laatste zijn eigenlijk volledige computers op handformaat (PDA’s). Dus: eerst nadenken over wat je nodig hebt en dan pas kopen. Houd rekening met onderstaande punten.

Bedraad vs draadloos

Deze afweging heeft te maken met de vorm code die je gaat scannen: 1D en/of 2D. Een laserscanner kan alleen 1D codes lezen. Vaak moet de scanner ook nauwkeurig op de code gericht worden.

Een imager kan zowel 1D als 2D codes lezen vanuit iedere hoek. Bovendien niet alleen van papier, maar ook van een scherm. Een imager is wat duurder, maar het prijsverschil met laserscanners wordt steeds kleiner. Wil je zeker zijn dat je moeiteloos alle vormen barcodes kunt scannen, dan biedt een imager meer zekerheid.

Laser scanner vs imager

Een bedrade scanner is met een kabel aangesloten op een computer. Dit zie je veel bij winkelkassa’s. Een draadloze scanner is via Bluetooth en/of WiFi verbonden met internet. Sommige scanners hebben zelfs ruimte voor een SIM-kaart, maar meestal is dit niet nodig. In het magazijn is een barcode scanner zonder kabel makkelijker, omdat je meer bewegingsvrijheid hebt. Om te zorgen dat je ook in een groot magazijn overal goed contact kunt maken, plaats je op meerdere plekken een WiFi punt.

Barcode printers

Wanneer je barcodes wilt gebruiken zul je ze vaak ook uit moeten printen op labels. Dit kan vaak vanuit bijvoorbeeld een voorraad systeem. Uiteraard kun je barcodes voor verschillende toepassingen gebruiken.

Voor het printen van labels heb je speciale printers nodig omdat de labels vaak op rol zitten. Hierdoor kun je iedere keer 1 label printen wat op een laserprinter lastiger zal gaan.

Label printer zijn vaak meestal thermische printers. Een thermische printer gebruikt geen inkt of toner maar gebruikt hitte om de afdruk op het papier te zetten. Er bestaan 2 soorten printers:

  • thermisch transfer printen maakt gebruik van een ”inktlint” om een label te printen. De printkop verwarmt eigenlijk net als bij het thermisch direct printen het gedeelte van de lint dat u wilt printen en de verwarmde delen van het lint blijven vervolgens achter op het label. Labels met deze print methode zijn vele malen langer leesbaar.
  • direct thermisch printen van labels is een eenvoudige oplossing voor labels waarbij een korte levensduur benodigd is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verzendetiketten. Bij direct thermisch printen ontstaat de bedrukking door middel van verwarming van de printkop op gedeeltes die je bedrukt wilt hebben op uw label. Een voorbeeld van een direct thermische bonnen kennen we allemaal…de kassabon. Wanneer je deze in de zon legt zal het papier zwart kleuren. Dit is ook één de nadelen van thermisch papier.

BARCODE

Alles wat je moet weten over barcodes en het type barcode en gebruik.

QR-CODE

Hier kun je meer lezen over de QR-code. wat is een QR-code, de mogelijkheden, hoe werkt het, de techniek achter een
QR-code, enzovoorts.

BARCODE PRINTERS

Waar moet je op letten bij het kopen van een barcode printer

BARCODE SCANNER

Meer informatie over barcodes scanner en het  type barcode scanner en hun gebruik.