Barcode scanners kopen

Waar moet je op letten bij een scanner kopen?

01

TOEPASSING

De eerste vraag die je moet stellen is: wat wil je scannen? Een simpele vraag die in de praktijk toch nog met enige regelmaat niet voldoende wordt gesteld. Je moet niet alleen duidelijk hebben wat je wilt scannen, maar ook in welke omgeving. De zoektocht naar de juiste scanner begint daarom met de vraag wat het huidige knelpunt is.

02

EXTREME TEMPERATUREN

De toepassing in een winkelomgeving of in een magazijn vraagt om andere keuzes. Handscanners in magazijnen dienen robuust te zijn. Met andere woorden: ze moeten tegen een stootje kunnen. Dat vraagt om een specifieke oplossing.
Het gebruik in een vrieshuis of juist in een omgeving met hoge temperaturen, vraagt om een specifieke oplossing

03

WELKE BARCODE WIL JE SCANNEN

Wil je 1D of 2D barcodes scannen. Het antwoord bepaalt de keuze van de scanner. 1D  is de barcode die wij allemaal kennen van onder andere de supermarkt, de barcode met de verticale zwarte strepen, ook wel lineaire en 1D barcode genoemd. Lineaire codes zijn minder geschikt voor distributiecentra, want als ze een klein beetje beschadigd zijn, zijn ze al onleesbaar. De lineaire code kan met een 1D of 1D+2D scanner gelezen worden. Daarnaast is de 1D scanner vaak minder technisch, en goedkoper dan 2D scanners.

04

WELK TYPE SCANNER?

Feitelijk zijn er twee smaken: een laserscanner of een Imager. Mijn advies zou zijn: “Ga altijd voor een imager.” Het prijsverschil tussen de twee varianten is minimaal tegenwoordig en je bent flexibeler. Je kunt immers met een imager zowel 1D als 2D codes scannen.

Vervolgens rijst de vraag welke imager?  Imagers heb je in twee varianten: lineair imager en een area imager. Lineair imager lijkt op de oude CCD scanners waarmee je de barcode aantikte om te lezen. Lineair wordt veelal voor 1D codes gebruikt. Daarnaast kun je met deze variant codes van een monitor aflezen. Met een laserscanner kan dat niet.

05

OP WELKE AFSTAND GA JE SCANNEN?

Essentieel voor de keuze is de afstand die de scanner moet overbruggen tot de code. Qua afstand zijn er vier opties:

  • HD scanner (max 40 cm) ,
  • standaard range (tot 70 cm),
  • external range (tot 1,5 meter, maar varieert per fabrikant)
  • long range of auto range (tot 16 meter)

Als je niet meer dan 1 meter afstand hoeft te scannen kun je het beste kiezen voor ‘standaard range’. Dit vanwege de snelheid en precisie.

06

VRAAG JE MEDEWERKERS…ZIJ WERKEN ERMEE

Voor de orderverzamelaar – die er dag in dag uit mee moet werken – is het bedieningsgemak van de scanner zeker het belangrijkste aspect van dit gereedschap. Ook het gewicht en het draaggemak spelen daarbij een rol. Let ook op de batterijduur. De échte experts en testers vind je eigenlijk in de dagelijkse praktijk op de werkvloer van het magazijn. Vraag daarom eens naar hun mening, welke scanner goed bevalt.

07

PROBEER VOORUIT TE KIJKEN

De juiste keuze is niet enkel een keuze voor vandaag of morgen. Sta stil bij de toekomst…wat wil je mogelijk nog meer gaan scannen. Is het antwoord alleen 1D barcodes, dan kun je goed af zijn met een laserscanner. Wil je bijvoorbeeld ook SSCC barcodes (Serial Shipping Container Codes) willen scannen dan ga je voor een imager.

BARCODE

Alles wat je moet weten over barcodes en het type barcode en gebruik.

QR-CODE

Hier kun je meer lezen over de QR-code. wat is een QR-code, de mogelijkheden, hoe werkt het, de techniek achter een
QR-code, enzovoorts.

BARCODE PRINTERS

Waar moet je op letten bij het kopen van een barcode printer

BARCODE SCANNER

Meer informatie over barcodes scanner en het  type barcode scanner en hun gebruik.