De QR-code

Barcodes oftewel streepjescode

Een QR code is niets anders dan een geavanceerde barcode. QR code staat voor ‘Quick Response’ code. Het grote verschil tussen een normale barcode en een QR code is dat bij het aanmaken van een QR code de gebruiker een keuze kan maken wat er moet gebeuren zodra de QR code gescand wordt.

Daarbij kan er in een QR code veel meer informatie opgeslagen worden dan een traditionele barcode. Een QR code is dus echt gericht op marketingdoeleinden. Een QR code is gratis en kan door iedereen aangevraagd worden.

Voorbeelden / toepassing QR-code (scan de code)

QR code voor website

Een URL voor een website. Na het
scannen wordt deze direct geopend

QR code voor telefoonnummer

Na het scannen wordt het telefoonnummer getoond om opgeslagen te worden

QR code voor informatie

Maximaal 7089 tekens in een qr-code.
Scan de code en zie wat er staat!

QR code voor SMS

Een voorgeprogrammeerd SMS bericht
wordt getoond, klaar om te verzenden

QR code voor contact gegevens

Contact gegevens wordt getoond na
het scannen van de QR code.

QR code voor Google Maps

Na scannen wordt Google maps
geopend met een adres

Hoe werkt een QR-code?

De techniek achter een QR code is erg ingewikkeld. De drie blokken in de hoeken laat de QR code scanner duidelijk weten dat het gaat om een QR code en geeft ook de dimensies (breedte en hoogte) aan van de QR code, zodat de scanner weet welk gedeelte gelezen/gescand moet worden. Rondom deze drie blokken word informatiegegeven over hoe groot het formaat is. Naast nog wat extra positiepunten word de rest van de QR code gebruikt voor de informatie.

Hoe groot moet een QR-code zijn?

De hoeveelheid blokjes is afhankelijk van de hoeveelheid informatie die opgeslagen wordt in de QR code. Contactgegevens hebben bijvoorbeeld veel meer blokjes nodig dan een URL. Daarnaast heeft de hoeveelheid blokjes ook invloed op de minimale grootte van de QR code. Hoe meer informatie er wordt opgeslagen des te groter de QR code moet worden weergegeven om goed gescand te kunnen worden. Maar natuurlijk heeft de afstand waarop gescand moet worden ook invloed op de minimale grootte van een QR code.

Ervaring heeft ons geleerd dat een QR code op bijvoorbeeld een visitekaartje, flyer of folder minimaal 2 cm breed en hoog moet zijn. De scanafstand is een stuk kleiner waardoor de QR code kleiner kan blijven. 

Barcode scanners

Een QR code kun je scannen met een scanner app op je telefoon of tablet. Deze app gebruikt je camera om te scannen. In combinatie met bijvoorbeeld een voorraad app kun je dan je magazijn voorraad scanne.Daarnaast zijn er nog verschillende type handscanners. Ieder type heeft zijn eigen karakteristieke en uiteraard is belangrijk of je 1D (streepjescode en/of 2D (o.a. QR code) wilt gaan scannen. :

  • bedraad / draadloos (zie foto boven) en worden altijd gekoppeld aan bijvoorbeeld een laptop, tablet, computer
  • mobiele handheld scanners (zie foto links) is een combinatie van scanner en ‘mobiele telefoon’ en werkt zelfstandig

Vervolgens zijn er nog verschillende technieken zoals:

  • CCD scanner
  • DOS-based scanner
  • Image scanner
  • Laser scanner

Barcode printers

Wanneer je barcodes wilt gebruiken zul je ze vaak ook uit moeten printen op labels. Dit kan vaak vanuit bijvoorbeeld een voorraad systeem. Uiteraard kun je barcodes voor verschillende toepassingen gebruiken.

Voor het printen van labels heb je speciale printers nodig omdat de labels vaak op rol zitten. Hierdoor kun je iedere keer 1 label printen wat op een laserprinter lastiger zal gaan.

Label printer zijn vaak meestal thermische printers. Een thermische printer gebruikt geen inkt of toner maar gebruikt hitte om de afdruk op het papier te zetten. Er bestaan 2 soorten printers:

  • thermisch transfer printen maakt gebruik van een ”inktlint” om een label te printen. De printkop verwarmt eigenlijk net als bij het thermisch direct printen het gedeelte van de lint dat u wilt printen en de verwarmde delen van het lint blijven vervolgens achter op het label. Labels met deze print methode zijn vele malen langer leesbaar.
  • direct thermisch printen van labels is een eenvoudige oplossing voor labels waarbij een korte levensduur benodigd is. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan verzendetiketten. Bij direct thermisch printen ontstaat de bedrukking door middel van verwarming van de printkop op gedeeltes die je bedrukt wilt hebben op uw label. Een voorbeeld van een direct thermische bonnen kennen we allemaal…de kassabon. Wanneer je deze in de zon legt zal het papier zwart kleuren. Dit is ook één de nadelen van thermisch papier

BARCODE

Alles wat je moet weten over barcodes en het type barcode en gebruik.

QR-CODE

Hier kun je meer lezen over de QR-code. wat is een QR-code, de mogelijkheden, hoe werkt het, de techniek achter een
QR-code, enzovoorts.

BARCODE PRINTERS

Waar moet je op letten bij het kopen van een barcode printer

BARCODE SCANNER

Meer informatie over barcodes scanner en het  type barcode scanner en hun gebruik.