Draadloze techniek

Long Distance Cellular

 

Long Distance Cellular

Als uw product toegang tot de cloud nodig heeft, maar zich niet constant in de buurt van een wifi-toegangspunt bevindt, heeft uw product waarschijnlijk een mobiele radio nodig voor communicatie over lange afstanden. Het exacte type cellulaire technologie dat voor uw product vereist is, hangt af van hoe snel u gegevens moet overdragen en in mindere mate van waar uw product wordt verkocht.

GSM / GPRS

Lange tijd is GSM (Global System for Mobile communication) in combinatie met GPRS (General Packet Radio Service) voor gegevensoverdracht de meest gebruikte cellulaire technologie voor producten waarvoor geen grote hoeveelheden gegevensoverdracht nodig zijn. Dit komt voornamelijk door de brede beschikbaarheid en de relatief lage hardwarekosten van GSM / GPRS-hardware.

Daar komt helaas een einde aan. De meeste mobiele providers over de hele wereld bouwen GSM geleidelijk uit, zodat ze meer bandbreedte kunnen vrijmaken voor 4G- en 5G-smartphones, waarvoor enorme hoeveelheden gegevensoverdracht nodig zijn.

Sterker nog, er is in ieder geval nog geen duidelijke alternatieve technologie. De meest waarschijnlijke optie is om de hardware te upgraden van een GSM-oplossing naar een LTE-cellulaire technologie, maar dat gaat gepaard met een grote prijsverhoging.

lte

LTE is een 4G-cellulaire technologie die veel hogere datasnelheden ondersteunt dan GSM. Als uw product zeer hoge mobiele gegevensoverdrachtsnelheden vereist, dan is LTE waarschijnlijk de beste keuze.

Maar als uw product niet echt dat datasnelheid vereist, dan betaalt u voor hardware die u gewoon niet nodig heeft. Een embedded GSM-module kan voor slechts een paar dollar in China worden gekocht, terwijl LTE-modules meer dan $ 20 kunnen kosten. De kosten voor koeriersdiensten voor LTE zullen ook aanzienlijk hoger zijn dan voor GSM.

Met de enorme populariteit van Internet-of-Things (IoT) -apparaten is deze kloof in technologiekeuzes nog groter geworden. Deze leemte wordt echter gevuld door verschillende nieuwe draadloze technologieën die ik in de volgende sectie zal bespreken.

PEER-TO-PEER
TECHNOLOGIE

Bluetooth Classic

Wifi Direct

Near-Field Communication (NFC)

LOW-POWER &
SHORT RANGE

Bluetooth Low-Energy (BLE)

Zigbee

Z-Wave

6LoWPAN

LOCAL AREA
NETWORK (LAN)

WIFI

LONG DISTANCE
CELLULAR

GSM / GPRS

LTE

LOW-POWER &
LONG RANGE

LoRa / LoRaWAN

NB-IOT

LTE-M

BARCODES

Barcodes horen niet echt thuis onder de draadloze techniek. Barcodes zijn gemeengoed en wij denken dat het een mooie aanvulling kan zijn.