Draadloze techniek

Low-power & Long-distance

 

Low-power & Long-distance

Als je, zoals veel IoT-producten, lange-afstandscommunicatie met weinig data nodig hebt, dan zijn de technologiekeuzes niet zo duidelijk als voor andere applicaties. Dit type netwerk wordt gewoonlijk LPWAN of Low-Power Wide Area Network genoemd.

Als uw product bijvoorbeeld weersgegevens verzamelt op afgelegen locaties en die gegevens automatisch uploadt naar de cloud, dan is waarschijnlijk een LPWAN-technologie nodig. Zoals ik al heb opgemerkt, zijn GSM- of LTE-cellulaire technologieën niet geschikt voor toepassingen met een lage datasnelheid.

Er zijn andere draadloze technologieën beschikbaar die goede oplossingen bieden voor dit probleem, waaronder LoRa, NB-IOT en LTE-M. Helaas zijn geen van deze algemeen ondersteunde wereldwijde standaarden. Dit maakt de implementatie voor veel producten uitdagend of onmogelijk, afhankelijk van waar ze worden verkocht.

lora / lorawan

LoRa (afkorting van Long-Range) maakt communicatie over een zeer groot bereik mogelijk van meer dan 6 km in sommige gebieden, terwijl het weinig stroom verbruikt.

LoRa gebruikt verschillende frequentiebanden, afhankelijk van het werkgebied. LoRa verwijst naar de onderliggende technologie en kan direct worden gebruikt voor peer-to-peer-communicatie.

Als je op zoek bent naar een peer-to-peer-oplossing met een laag vermogen en een lange afstand, dan is LoRa een uitstekende keuze. Je kunt LoRa-modules doorgaans goedkoper kopen dan LoRaWAN-modules.

Als je wilt dat uw product verbinding maakt met een bestaand LoRaWAN-netwerk, dan is een duurdere LoRaWAN-module vereist met de meegeleverde netwerklaag.

Hoewel LoRa is ontworpen om over een enorm bereik te werken, is het geen mobiele technologie die verbinding kan maken met mobiele netwerken.

Als je product bijvoorbeeld toegang op lange afstand tot de cloud vereist, moet je ook een LoRa-gateway-apparaat leveren voor verbinding met internet. Het gateway-apparaat maakt verbinding met internet en communiceert met alle externe LoRa-apparaten.

6LoWPAN

In tegenstelling tot LoRa / LoRaWAN is NB-IOT een cellulaire technologie. Dit betekent dat het complexer en duurder is om te implementeren en meer stroom verbruikt. Maar het biedt mobiele verbindingen van hogere kwaliteit en directe toegang tot internet.

NB-IOT is alleen bedoeld voor het verzenden van zeer kleine hoeveelheden gegevens. NB-IOT wordt momenteel alleen in Europa getest. Maar naar verwachting zal het ergens in 2019 beschikbaar zijn in de Verenigde Staten.

Deze technologie is waarschijnlijk niet logisch om nu in uw product te implementeren, maar zal de komende jaren praktischer worden.

lTE-M

Als je product mobiele toegang op lange afstand nodig heeft met hogere gegevenssnelheden dan wordt ondersteund door LoRa of NB-IOT, dan is LTE-M wellicht uw beste keuze.

LTE-M is een afkorting van LTE (Long Term Evolution) Cat-M1. Deze technologie is voor Internet of Things-apparaten die rechtstreeks verbinding moeten maken met een mobiel 4G-netwerk. Het is een subset van de LTE-cellulaire technologie die is geoptimaliseerd voor apparaten met een lage datasnelheid die op kleine batterijen werken.

LTE word ondersteund door alle grote fabrikanten van mobiele apparatuur, chipsets en modules, zullen LTE-M-netwerken naast mobiele 2G-, 3G- en 4G-netwerken bestaan en profiteren van alle beveiligings- en privacyfuncties van mobiele netwerken, zoals ondersteuning voor vertrouwelijkheid van gebruikersidentiteit, authenticatie van entiteiten, vertrouwelijkheid, gegevensintegriteit en identificatie van mobiele apparatuur. Commerciële lanceringen van LTE-M-netwerken zullen wereldwijd plaatsvinden in 2017/18.

LTE-M verschilt op een paar cruciale manieren van standaard LTE. Ten eerste is het goedkoper te implementeren omdat door de beperktere bandbreedte eenvoudiger chips kunnen worden gebruikt.

Ten tweede is het geoptimaliseerd voor een lager stroomverbruik, zodat kleine batterijen niet snel leeg raken. Ten slotte zijn de mobiele servicekosten aanzienlijk lager omdat u niet in de buurt komt van de bandbreedte die vereist is voor standaard LTE.

PEER-TO-PEER
TECHNOLOGIE

Bluetooth Classic

Wifi Direct

Near-Field Communication (NFC)

LOW-POWER &
SHORT RANGE

Bluetooth Low-Energy (BLE)

Zigbee

Z-Wave

6LoWPAN

LOCAL AREA
NETWORK (LAN)

WIFI

LONG DISTANCE
CELLULAR

GSM / GPRS

LTE

LOW-POWER &
LONG RANGE

LoRa / LoRaWAN

NB-IOT

LTE-M

BARCODES

Barcodes horen niet echt thuis onder de draadloze techniek. Barcodes zijn gemeengoed en wij denken dat het een mooie aanvulling kan zijn.